Νέα

Εξοικονομώ και νομιμότητα ακινήτου

Εξοικονομώ-Νομιμότητα ακινήτου

Έντονο είναι το ενδιαφέρον από πολίτες για το πρόγραμμα επιδοτήσεων Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει τον νέο κύκλο του προγράμματος, που θα προκηρυχθεί στα τέλη του καλοκαιριού.

Το νέο πρόγραμμα θα έχει σημαντικές αλλαγές από τα προηγούμενα, με νέα κριτήρια επιλεξιμότητας και τρόπο που θα είναι πιο στοχευμένος για να ωφελούνται τα φτωχότερα νοικοκυριά και όχι οι πολίτες που υπέβαλαν γρηγορότερα την αίτηση τους. Ενα από τα πιο σοβαρά θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν την ένταξη τους στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι και η νομιμότητα της κατοικίας τους, που είναι και απαραίτητο στοιχείο για την υποβολή αίτησης. Πολλοί όμως είναι οι πολίτες, κυρίως όσοι απέκτησαν με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή μια παλιά κατοικία που χτίστηκε στη δεκαετία του 1960, που διαπιστώνουν ότι δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια. Επίσης αρκετοί είναι και αυτοί που θεωρούν ότι όλα είναι εντάξει, διότι έχουν το έντυπο της οικοδομικής άδειας,

Οι αυθαιρεσίες αφορούν κυρίως σε κλείσιμο μπαλκονιών, αλλαγή στη θέση των ανοιγμάτων (παράθυρα – μπαλκονόπορτες), κλείσιμο φωταγωγού, προσθήκη αποθήκης κ.ά.

Για αυτόν τον λόγο, καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την σύνταξη του φακέλου του καινήτου, για να μάθουν αν το σπίτι τους πληροί τις προδιαγραφές και μπορεί να είναι επιλέξιμο για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και να τακτοποιήσουν τυχόν αυθαιρεσίες έγκαιρα και να προλάβουν την ένταξη τους στο πρόγραμμα.

 

Πώς νοείται η νομιμότητα;

Η νομιμότητα της κατοικίας αποδεικνύεται βάσει οικοδομικής άδειας. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της κατοικίας δεν διαθέτει οικοδομική άδεια ή αυτή δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση της κατοικίας, θα πρέπει να προσκομισθεί έγγραφο νομιμότητας (όπως για παράδειγμα υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών ή εξαίρεσης από κατεδάφιση με το νόμο 1337/83).

 

Ποια έγγραφα αποδεικνύουν τη νομιμότητα ενός κτιρίου;

Η νομιμότητα του κτιρίου αποδεικνύεται με τα παρακάτω έγγραφα:

1.Εντυπο Οικοδομικής Αδειας. Σημειώνεται ότι θα πρέπει το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων του χώρου να έχουν οικοδομική άδεια και να έχουν χρήση κατοικίας.

2.Τυχόν αυθαίρετες κατασκευές να έχουν τακτοποιηθεί σύμφωνα με κάποιο νόμο αυθαιρέτων.

3.Βεβαίωση από δήμο/μηχανικό για κτίσμα προϋφιστάμενο του 1955.

4.Κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1955 θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται σχετική βεβαίωση από μηχανικό.

5.Βεβαίωση ένταξης της αυθαίρετης κατασκευής σε κάποιο νόμο αυθαιρέτων.

6.Αν η κατοικία (ή τμήμα αυτής) έχει κατασκευαστεί χωρίς άδεια μετά το 1955 θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί.

7.Βεβαίωση οριστικής εξαίρεσης από κατεδάφιση από Πολεοδομία.,

 

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αυθαιρεσίες, που πρέπει να τακτοποιηθούν πριν την ένταξη στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»;

Υπερβάσεις συντελεστή δόμησης, κάλυψης, πρόσθετους χώρους, αλλαγή χρήσης χώρων, αλλαγές σε διαστάσεις και γενικά ότι έχει σχέση με την επιφάνεια.

-Κλείσιμο ημιυπαίθριων χώρων

-Υπερβάσεις στον όγκο, στο ύψος

-Αλλαγή όψεων σε σχέση με εγκεκριμένες.

-Κατασκευές στο δώμα

-Ξεμπαζώματα που έχουν ως αποτέλεσμα τα υπόγειο να έχει μετατραπεί σε ισόγεια κατοικία.

-Αλλαγή στα τετραγωνικά του διαμερίσματος

– Διαμερισμάτωση

-Κατασκευή αποθήκης

-Αλλαγή χρήσης (π.χ. αποθήκη που έγινε κατοικία)

-Κλείσιμο φωταγωγού

-Αλλαγή στη θέση και στο μέγεθος των εξωτερικών ανοιγμάτων.

 

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομιστούν για μία επιλέξιμη κατοικία;

Η δήλωση της κατοικίας στη φορολογική δήλωση δεν συνεπάγεται ότι το κτίριο υφίσταται νόμιμα. Πρέπει να προσκομισθεί οικοδομική άδεια ή αντίστοιχο σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο (π.χ. εξαίρεση από κατεδάφιση) ότι το κτίριο υφίσταται πλέον νόμιμα. Τα αντίστοιχα/πρόσθετα της οικοδομικής άδειας νομιμοποιητικά έγγραφα που μπορούν να προσκομιστούν αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος.

 

Τι γίνεται σε περίπτωση που τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται δεν είναι άμεσα διαθέσιμα ή σε περίπτωση που η οικοδομική άδεια έχει χαθεί;

Στην περίπτωση βεβαιωμένης, από την αρμόδια υπηρεσία, απώλειας οικοδομικής άδειας, προσκομίζεται η σχετική βεβαίωση απώλειας και άλλο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. συμβόλαιο) από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός της άδειας και η επιφάνεια του κτιρίου. Όμως ο μηχανικός θα πρέπει να προβεί στην ανασύσταση φακέλου στην πολεοδομία.

 

Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις προσφυγικών ή εργατικών κατοικιών;

Για κτίριο ή τμήμα αυτού που, βάσει ειδικών διατάξεων, έχει ανεγερθεί χωρίς την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία (π.χ. κτίριο που κατασκευάστηκε από την Πρόνοια) θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό έγγραφο από την αρμόδια υπηρεσία (π.χ. Τμήμα Πρόνοιας της Γενικής Διεύθυνσης Περιφέρειας στο οποίο τηρούνται σήμερα τα στοιχεία).

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία αλλά και για την ενημέρωσή σας σχετικά με το πρόγραμμα επικοινωνήστε μαζί μας

www.mixanoikon.gr

Ιουστινιανού 9,Σέρρες

τηλ:2321058586

      2321026803

      2321058584

mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπεύθυνος: Φώτης Γ. Τσακίρογλου
Διπλ.Πολιτικός Μηχανικός Μ.sc-Ε.Δ.Ε

Διεύθυνση: Εθνικής Αντίστασης 7,

Σέρρες, Τ.Κ.:62122

Email: info@mixanoikon.gr

Τηλέφωνο: +30 23210 58586

Fax: +30 23210 58584

Έξτρα Υπηρεσίες

Βρείτε μας στο Facebook