Υπηρεσίες συμβούλου παθητικού κτιρίου

Κατ’άρχήν πρέπει να προσδιορίσουμε το παθητικό κτίριο.
Το παθητικό κτίριο είναι ένα κτίριο το οποίο εξωτερικά  δε διαφέρει από ένα συμβατικό. Ο όρος Παθητικό Κτίριο (ή “PassiveHouse”) περιγράφει ένα πρότυπο. Εσωτερικά, ένα Παθητικό Κτίριο συνδυάζει υψηλού επιπέδου θερμική άνεση και άριστης ποιότητας εσωτερική ατμόσφαιρα με πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Με απλά λόγια, το Παθητικό Κτίριο λειτουργεί σαν ένα θερμός, που διατηρεί παθητικά το περιεχόμενό του στη σωστή θερμοκρασία, χωρίς τη χρήση ενεργητικής ψύξης ή θέρμανσης. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 90% σε σχέση με τη συνήθη κατανάλωση των υφιστάμενων κτιρίων.

Πώς λειτουργεί;
Ένα Παθητικό Κτίριο ακολουθεί 5 βασικές αρχές:
1. Υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης (κρατά τη ζέστη μέσα το χειμώνα και έξω το καλοκαίρι)
2. Σωστά σχεδιασμένα, μονωμένα και τοποθετημένα κουφώματα (επίσης μεγάλα ανοίγματα προς το νότο, ώστε να εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια το χειμώνα και ταυτόχρονα να υπάρχει αποτελεσματική σκίαση των ανοιγμάτων, ώστε να προστατεύονται από την υπερθέρμανση το καλοκαίρι)
3. Σχεδιασμός χωρίς θερμογέφυρες (ο προσεκτικός σχεδιασμός ελαχιστοποιεί την απώλεια θερμότητας από ακμές και συνδέσεις του κτιριακού κελύφους)
4. Αεροστεγανότητα κτιριακού κελύφους (προσεκτικός σχεδιασμός και εφαρμογή ελαχιστοποιούν ρεύματα αέρα και δομικές φθορές λόγω χαραμάδων)
5. Σύστημα αερισμού με μέγιστη απόδοση στην ανάκτηση ενέργειας  (παρέχει καθαρό, φιλτραρισμένο αέρα 24 ώρες το 24ωρο χωρίς να γίνεται αντιληπτό).

Τύποι Παθητικών Κτιρίων
Ένα Παθητικό Κτίριο χρειάζεται μόνο 15 Kwh/m² το χρόνο για θέρμανση ή ψύξη. Επιπλέον, η κατανάλωση πρωτεύουσας ενέργειας δεν ξεπερνά τις 120 Kwh/m² το χρόνο.

Οικονομικό όφελος από παθητικό κτίριο:
Το επιπλέον κόστος για την κατασκευή του Παθητικού σας Κτιρίου θα ήταν μόλις 3-8% σε σχέση με αυτό μίας συμβατικής κατασκευής σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Άρα, το να κτίσει κανείς ένα Παθητικό Κτίριο ή να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του σύμφωνα με αυτό το πρότυπο, είναι μία επένδυση χωρίς ρίσκο!

Υπάρχουν παραδείγματα παθητικών κτιρίων στην Ελλάδα?
Το πρώτο Παθητικό Κτίριο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην Ελλάδα είναι μία μονοκατοικία στην περιοχή της Πεντέλης (2010), στην Αττική. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν υλοποιημένα ή υπό κατασκευή  Παθητικά Κτίρια και στο Βόλο, την Πάτρα,  την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, την Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα και τη Χαλκιδική.

Το μεγάλο οικονομικό όφελος των ιδιοκτητών, λόγο της ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, καθώς και η μεγάλη άνεση διαβίωσης μέσα στο παθητικό κτίριο λόγο του εναλλασσόμενου φιλτραρισμένου αέρα καταστούν το παθητικό κτίριο ένα πρότυπο κτίριο με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση από τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες κατοικίων.

Το γραφείο mixanoikon και ο μηχανικός Φώτης Τσακίρογλου ως πιστοποιημένος σύμβουλος παθητικών κτιρίων από το Γερμανικό ινστιτούτο «passive house intsitute» , είναι σε θέση να μελετήσει και να κατασκευάσει παθητικά κτίρια,δηδλαδή κτίρια  σχεδόν μηδενικής απώλειας ενέργειας. 

Фотис Цакироглу
Строителен инженер Μ.sc-Ε.Δ.Ε

адрес: Национална съпротива 7,

Серес, 62122

Email: info@mixanoikon.gr

телефон: +30 23210 58586

факс: +30 23210 58584

Допълнителни услуги

Намерете ни във Facebook